Vertel jouw verhaal en organiseer jouw content

STORYTELLING – VERTEL JOUW VERHAAL EN ORGANISEER JOUW CONTENT

Vertel jouw verhaal met storytelling op social media. Storytelling is steeds belangrijker op social media. Elke post op LinkedIn, Facebook of Twitter is een bouwsteen om jouw verhaal op te bouwen. Ieder bericht is daardoor een integraal onderdeel van jouw social media storytelling.

In een ander blog heb ik je geïntroduceerd in het maken van de cruciale strategie voor social media, zodat je een kapstok hebt om jouw berichten aan op te hangen. Nu je een strategie hebt opgesteld om jouw verhaal te vertellen middels storytelling, is het belangrijk om jouw berichten en content voor de sociale netwerken te gaan categoriseren.

Jouw verhaal in hapklare brokken indelen

Mijn eigen social media strategie bestaat uit een aantal onderdelen. Ik noem ze categorieën. Om het overzicht te bewaren heb ik drie categorieën gemaakt, die mij helpen om mijn berichten te plannen:

  1. Artikelen
  2. Eigen blogs
  3. Promotie

Content curation

De eerste categorie ‘Artikelen’ zijn berichten van anderen die interessant zijn voor mijn volgers. Zoals je wellicht weet ben ik ‘de social media fotograaf van Nederland’. Berichten met gave informatie over het gebruik van social media, storytelling en fotografie zijn berichten die voor mijn volgers interessant zijn. Het is echter een misvatting dat al die content door jou hoeft te zijn geschreven. Dat is waar het content organiseren in het spel komt. Vertel jouw verhaal met betekenisvolle content van anderen.

Zelf volg ik een aantal influencers die nuttige informatie delen over bijvoorbeeld LinkedIn. Hun content marketing kan ik gebruiken als shared content in mijn verhaal voor mijn persoonlijke merk. Ik heb ze toegevoegd aan een Twitter lijst en wanneer ze iets tof delen, dan zie ik dat langskomen en kan ik het toevoegen aan mijn social media strategie. Als je gebruikt maakt van een RSS-reader, zoals Feedly, dan kan je ook de RSS feed van hun blog gebruiken. Er zijn een boel mogelijkheden, het is net wat het best voor je werkt.

Eigen blogs

Uiteraard wil je zelf ook unieke content maken om jouw verhaal te vertellen. Vaak kost dat iets meer tijd om te doen en ik hoor vaak dat mensen het ook lastig vinden om daarmee te beginnen. Wat schrijf je in hemelsnaam wat mensen interessant vinden om te lezen?

Een paar trucs die ik toepas bij het schrijven van een blog post zijn waarschijnlijk voor jou ook goed toe te passen. Ten eerste, schrijf over wat je meemaakt en welke inzichten je daarbij kreeg. Vaak leggen mensen de lat veel te hoog als ze beginnen met het schrijven van blogs. Niemand verwacht dat je meteen een bestseller schrijft. Het is veel belangrijker om jouw verhaal te vertellen. Wat jou beweegt, hoe je bent. Mensen met dezelfde opvattingen herkennen zich in jouw verhaal of mensen worden geïnspireerd door jouw verhaal. Door het vertellen van een goed verhaal zorg je ervoor dat je laat zien waar je voor staat. Volgens mij is dat het doel. Vertel jouw verhaal met een persoonlijke noot, jouw eigen visie. Mensen willen dat graag lezen!

Daarnaast kun je op basis van jouw content curation activiteiten een heleboel ideeën vergaren. Zoek naar experts in jouw vakgebied via social media om te beginnen. De kans is groot dat een heleboel influencers die je tegenkomt in het Engels bloggen of je hebt een net iets afwijkend standpunt. Jouw content curation feed is de perfecte inspiratie om jouw visie te geven op iets wat een ander gedeeld heeft. Ook hier geldt, het is JOUW visie. Die is nooit fout, dus stap over het gevoel heen dat je voor een ander schrijft. Het schrijven van blogs op basis van jouw content curation stream zorgt namelijk ook dat jezelf nieuwe inzichten krijgt en daardoor groei je als professional en bedrijf.

Promotionele berichten op social media

Uiteindelijk is het de bedoeling natuurlijk dat mensen met jou aan de slag gaan. Dat je jouw ideale klant vindt en geld verdiend. De eerste twee categorieën zijn bedoeld om jouw kennis te delen, jouw verhaal te vertellen en op het netvlies van mensen te komen. Als het ware bouw je vertrouwen op in jouw kwaliteiten. Echter zul je momenten moeten creëren dat mensen ook de kans krijgen om met jou samen te werken. Dat doe je met promotionele berichten op social media, waarin je jezelf verkoopt. Een aanbieding doet of vraagt om een nieuwsbrief inschrijving. Iets wat een transactie met zich meebrengt, een uitwisseling van gegevens of geld.

De verhouding tussen de categorieën

Uiteindelijk bestaan de drie categorieën omdat ze elkaar complimenteren. Ze helpen je ook om jouw leven net iets makkelijker te maken op social media. Er bestaat een gezonde, bewezen verhouding tussen de drie categorieën die ik je aanbeveel te volgen.

60% van al jouw storytelling bouwstenen zijn artikelen van iemand anders.
20% van al jouw storytelling bouwstenen zijn jouw eigen blogs en artikelen
20% van al jouw storytelling bouwstenen zijn promotionele berichten op social media.

Samen is dit jouw social media storytelling strategie

Al die berichten samen vormen het verhaal dat ik wil vertellen. De artikelen van anderen geven inzichten in de wereld van andere experts. In mijn blogs geef ik zelf inzichten die ik opdoe in mijn dagelijkse praktijk of leg ik uit hoe nieuws relevant kan zijn voor jouw social media of personal branding en uiteindelijk wil ik ook graag meer mensen helpen hiermee, vandaar dat 20% van de berichten die langskomen uitnodigen voor iemand om met mij samen te werken.

Uiteindelijk is het belangrijkste van social media voor mij om mijn verhaal te vertellen en mensen te helpen. Social media is een marathon om jouw merk op te bouwen en zeker geen sprint om snel klanten te werven.

Geef niet alles in 1x weg

Veel mensen gebruiken social media exact hetzelfde. Je staat op in de ochtend, zet een kop koffie en pakt je telefoon. Elke dag hebben we de gewoonte om van app naar app te gaan en worden door content overspoelt. Je begint bij Facebook en scrollt een paar minuten door de feed, daarna ga je naar Instagram of Snapchat en ziet misschien wel dezelfde berichten als op Facebook. Hoe zonde is het als jouw volgers door jouw great content worden overspoelt? Zou het niet beter zijn om onze content te spreiden net zoals ze bij corporate storytelling doen? Dat je in de ochtend jouw bericht plaats op Facebook of LinkedIn, in de lunch op Twitter en ‘s avonds na het journaal op Instagram? Dan heb je namelijk veel meer kans dat verschillende mensen in aanraking komen met jouw fantastisch verhaal!

Vertel jouw verhaal, een laatste tip om indruk te maken

Gebruik fotografie. En nee, ik probeer je hier niets te verkopen. Als je ergens komt wat inspirerend is voor jou of waar je graag werkt of ontspant, maak een foto. Pak je iPhone en maak een selfie of beter nog, vraag iemand om een foto van jou te maken. Gebruik dat beeld bij jouw publicatie. Hoe vaker je gezicht in jouw berichten voorkomt, hoe meer het blijft hangen en hoe meer vertrouwen je opbouwt. Echt waar, het werkt. De enige die je tegenhoudt ben jezelf. Misschien vind je het een beetje gênant, maar niemand anders heeft dat gevoel van lichte schaamte. Ik herken het zelf helemaal, het is gek. Vandaar dat ik er ook al eens een blog aan heb gewijd genaamd Schaamteloze Social media – de schaamte voorbij. Vertel jouw verhaal en voeg er beelden als context aan toe. Mensen en de platformen waarop je deelt houden er van!

Meer informatie?

Ik heb trouwens een complete overzichtspagina gemaakt met al mijn tips met betrekking tot jouw Social Media Fotografie – De complete gids

more insights