Kleding op jouw LinkedIn profielfoto
Het effect van kleding
Je hebt net een nieuwe broek, trui of jas gekocht van een designer merk en je voelt je de koning te rijk. Klinkt bekend? Dat je jezelf beter, sterker en mooier vindt in die nieuwe outfit? Misschien herken je het wel of heb je er nog nooit bij stilgestaan. Er waren een paar onderzoekers die zich hetzelfde realiseerde en afvroegen of het wetenschappelijk onderbouwt kon worden.
Kleding bepaalt voor een groot deel je uitstraling. Maar dat het ook effect kan hebben op je zelfbeeld en prestaties, dat wisten we nog niet.
Uit onderzoek van Penn State, Notre Dame en de University of Kentucky blijkt dat mensen met merkkleding beter presteren en meer zelfvertrouwen hebben.
Ze gingen de golfbaan op en hebben mensen laten golven in kleding van Nike en met wat ze dachten dat een golfclub van Nike was waar ook de pro’s mee spelen. Wat blijkt? De mensen met kleding en een golfclub van Nike presteerde 20% beter dan de andere mensen die geen merkkleding droegen. Dit komt omdat de testpersonen zich zelfverzekerder, sterker en slimmer voelden in deze kleding.
Maar dit was niet het enige onderzoek en we beelden het ons ook niet in, dat was althans de conclusie van twee psychologen van North-Western University in Illinois, USA.
Het effect heet ‘Enclothed cognition’. De invloed die kleren hebben op de psychologie van de persoon die de kleren draagt.
Hajo Adam en Adam Galinsky vonden het interessant om te zien dat we niet alleen met ons hoofd denken, maar blijkbaar ook met ons lichaam. Je hebt misschien wel eens ergens gehoord dat als je een paar minuten met je armen in de lucht staat je je zelfverzekerder voelt.
Hajo Adam en Adam Galinsky vroegen zich af of kleding eenzelfde soort effect heeft. Uit eerder onderzoek kwam al eens naar voren dat sportteams in het zwart agressiever spelen dan teams in een andere kleur. Wat ze wilden weten, is of en hoe onze kleding invloed heeft op hoe we presteren.
Ze deden drie experimenten en lieten enkele van de deelnemers een laboratorium jas aantrekken om ze vervolgens cijferreeksen en foto’s met elkaar te laten vergelijken. Degene die zo’n witte jas aanhad, bleek de helft minder fouten te maken dan de andere deelnemers. Zo’n jas suggereert wetenschappelijke focus, stellen de onderzoekers, en zorgt ervoor dat je aandachtiger en voorzichtiger te werk gaat. En ja, die symboliek is essentieel.
Toen een deel van de deelnemers de mededeling kreeg dat hun witte jas er eentje was die kunstenaars in een atelier dragen, maakten ze evenveel fouten als de jasloze deelnemers.
De associatie met wetenschap bleek nodig voor het resultaat. De perfecte illustratie, stelden Adam en Galinsky, dat iets triviaals als een kledingstuk wel degelijk effect kan hebben op hoe we handelen, denken en voelen. De vraag is dus: worden we rechtvaardiger in een toga of moediger in een brandweerman outfit? Daar blijkt toch nog wat meer onderzoek voor nodig te zijn, was hun conclusie.
Tijdens een LinkedIn profielfoto shoot fotograferen we grofweg vanaf de schouders omhoog. Mocht je voor de kledingkast staan en je afvragen wat je mee moet nemen, neem dan de kleding mee waar je je het best in voelt! Broeken en schoenen staat niet op de foto, dus misschien een idee om een lekker duur merk aan te trekken waar je je superlekker in voelt. Ik kan nooit bewijzen dat de foto’s dan 20% beter worden, maar dan ben je in ieder geval zelfverzekerder en sta je sterker in je schoenen en dat zien we dan weer terug in de foto!
Enclothed Cognition, Hajo Adam & Adam D. Galinsky, Journal of Experimental Social Psychology (2012).
Kleding op jouw LinkedIn profielfoto?
Er zijn nogal wat opties als het gaat om kleding. Voor de neklijnen zijn voor kleding op jouw LinkedIn profielfoto belangrijk. Ik heb daar een ander artikel over geschreven, waar ik met voorbeelden laat zien wat wel én niet werkt. Klik hier om verder te lezen over de ideale kleding voor jouw profielfoto. Ik heb trouwens een complete overzichtspagina gemaakt met al mijn tips over jouw profielfoto: het meest complete tips overzicht